Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Amortering och amorteringskrav

Kvinna med gulrutig skjorta står i en trädgård bredvid ett gult hus

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån. Ju mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. Här finns mer information om amortering och vad amorteringskravet innebär.

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?

Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst enligt Finansinspektionens amorteringskrav. 

  • Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Bolån över 50 procent upp till 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år.
  • Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.
  • Om ditt bolån är 50 procent eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering enligt Finansinspektionen.

Vill du ha hjälp med din amortering?

Vill du göra en extra amortering, betala av ditt bolån eller ändra din amorteringsplan? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Tillfällig amorteringsbefrielse

Har fått ökade kostnader eller minskad inkomst som gör det svårt för dig att betala dina lån? Vi kan i undantagsfall bevilja amorteringsfrihet under en begränsad period. Undantagen är inte generella utan prövas från fall till fall.

Frågor och svar om amortering

Vill du sänka din månadskostnad?

Om du förväntas få en större summa skatteåterbäring kan du välja att skattejämka. Det innebär att din arbetsgivare drar mindre skatt på din lön varje månad. Att jämka kan vara ett bra alternativ om du har höga ränteutgifter och vill sänka din månadskostnad. 

Räkna på bolån

Skaffa lånelöfte

Höja ditt bolån

Hur mycket måste jag amortera om jag höjer mitt bolån?

Om du tog bolån innan 1 mars 2018 kan du välja att amortera enligt den så kallade alternativregeln. Det innebär att du amorterar det nya lånet på 10 år och att befintliga bolån inte berörs.

Kan jag värdera om bostaden och sänka amorteringen?

Har du tagit bolån efter 1 juni 2016 är bostadens värde (amorteringsgrundande värde)  låst i fem år. Efter dessa 5 år kan du värdera om bostaden och din amortering kan ses över.

Du kan eventuellt omvärdera bostadens värde inom de 5 åren om det skett en avsevärd värdeförändring, som inte kan kopplas till den allmänna prisutvecklingen. Det kan till exempel handla om att du gjort en omfattande om- eller tillbyggnad. Renovering av enbart kök eller badrum eller tillbyggnad av balkong anses inte ge en avsevärd värdeförändring. 

Det har gått fem år sedan jag fick mitt amorteringsgrundande värde, vad händer nu?

Det händer ingenting, du fortsätter att amortera som tidigare. Det är först när du vill låna mer som vi sätter ett nytt amorteringsgrundande värde, som då baserar sig på dagens marknadsvärde.

Påverkas amorteringen på mitt bolån om jag även har ett billån på 300 000 kronor?

En kalkyl görs alltid för att se att du klarar att betala samtliga lån. Men det finns ingen direkt koppling mellan amorteringskrav för bostad kontra amortering på billånet.

Vad händer vid separation och skilsmässa?

Om någon part vill bo kvar i den tidigare gemensamma bostaden finns möjlighet att ta över bolånen och behålla samma amortering. Detta förutsätter att bolånen är tagna före 1 mars 2018 och inga nya lån tas i samband med separationen.

Vad är kortaste tiden jag kan amortera bolån på?

Du måste ha en amorteringstid på minst 10 år för ditt bolån. Vill du betala av bolånet snabbare än på 10 år, så kan du göra det genom att extraamortera. Vill du ha hjälp med att göra en extraamortering så kan du ringa 042 - 25 04 00 eller besöka vårt kontor.

Hur skaffar jag ett amorteringsunderlag?

För att få ett amorteringsunderlag på ditt bolån behöver du kontakta oss, så hjälper vi dig. Du kan antingen ringa till oss  på 042 - 25 04 00 eller maila info@ekebysparbank.se så beställer vi ett underlag åt dig.