Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Elbil som tjänstebil? För- och nackdelar!

Allt fler företag väljer elbilar och det är numera vanlig transportlösning i Sverige. Det finns omfattande utbud av såväl märken som modeller. Många märken har långt framskridna planer på att vara helt elektrifierade inom en nära framtid.  Vi går igenom för- och nackdelarna med elbil som tjänstebil.

Äldre man med skägg och glasögon sitter i en bil en regnig dag

Laddhybrider är fortfarande mycket vanliga men det troliga är att även dessa kommer att ersättas av ren el över tid. Drygt 30 procent av alla nyregistrerade bilar 2024 är rena elfordon och fler lär det bli. Det spår Martin Ahlquist, Senior Advisor på Swedbank AutoPlan.

– Trenden mot ökad elektrifiering har pågått under många år. Tack vare politiska beslut och en öppenhet hos kunder och bilförare har vi tagit oss förbi många av de utmaningar som fanns tidigare. I dag går många företag helt över till rena elbilar. Registreringarna 2024 visar att elbilar nu är det vanligaste valet, följt av laddhybrider drygt 10 procentenheter lägre, säger han.

Det är många faktorer som påverkar valet av bil och drivmedel. Här är några generella tips inför valet av en ny bil till företaget:

 • Har man möjlighet att ladda hemma och på arbetsplatsen är elbilen idag ett mycket bra val. Man bidrar till miljön samtidigt som milkostnaden blir låg då el i Sverige är ganska billig och har en bra mix av i huvudsak koldioxidfria källor.
 • Man kan också notera att den politiska majoriteten i Stockholm har beslutat att enbart rena elbilar kommer att tillåtas i centrala delar av Stockholm från 2025. Ett område som man sedan avser att utvidga redan under 2025. Ett skäl av många att välja elbil.
 • För anställda med omfattande körning som inte kan ladda hemma och kanske inte har en fast arbetsplats är det bästa valet fortfarande en snål diesel eller bensinbil.

För- och nackdelarna med elbil

Grön billeasing

Vår gröna billeasing gäller för bilar med låga koldioxidutsläpp som elfordon och hybridbilar.

Skattekonsekvenser av att ladda hemma och på jobbet

Om arbetsgivaren står för elen för privata resor ska det beskattas som en drivmedelsförmån. Det gäller oavsett om du kör en förmånsbil eller en egen privat bil. Du kan räkna med samma genomsnittliga pris per kilowattimme som du skulle betalat om du laddat bilen hemma. Förmånen ska beräknas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2.

Om du använder din förmånsbil för tjänsteresor och laddar elbilen hemma, kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning på 9,50 kronor per mil.

Skattefri bilersättning 2022

 • Egen bil: 25 kr/mil
 • Förmånsbil: 9,50 kr/mil för bilar som drivs enbart med el och 12 kr/mil för andra drivmedel.
 • För en laddhybridbil, som kan drivas med både el och diesel/bensin, gäller 12,50 kr/mil.

Skatteverket informerar om

Företagsbilar – leasa bil till företaget

Dags för en ny företagsbil? Vi kan hjälpa till med er nästa bilaffär - oavsett hur många bilar och vilket märke.

Företagslån – finansiering för företag

Vi har företagslån och företagsfinansiering, för alla företag, till såväl investeringar som löpande verksamhet.

Andra läste också:

 • Äga, leasa eller betala på avbetalning – vad är bäst?

  I artikeln reder vi ut vad som är bäst. Att äga eller leasa utrustning, eller betala på avbetalning? Ja, oavsett om man driver café, är målare eller lantbrukare är det idag vanligt att inte binda sitt kapital i utrustning.

  Vi reder ut begreppen - äga, leasa eller avbetalning
 • Så kan du finansiera företaget och dina investeringar

  Här går vi igenom hur banken kan hjälpa ditt företag med rätt finansiering, och tittar närmare på alternativen för finansiering av företag som finns för just nu. Frida S Söderlind, som är ansvarig för företagserbjudande på Swedbank delar med sig av sina tips.

  Tips på olika sätt att finansiera ditt företag