Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Bättre Affärer: Skog och lantbruk – juni 2024

Bättre Affärer: Skog och lantbruk ger tips och råd, fakta och inspiration till dig som är verksam inom de gröna näringarna.

Tips inför kommande ägarskifte

Att överlämna företaget, gården eller skogen till en ny ägare behöver varken vara uppslitande eller komplicerat. Men det är viktigt att välja tidpunkt och tillvägagångssätt med omsorg. Här får du tips på vad som är bra att tänka på.

Male farmer with cows

Skogslikvidkonto eller skogskonto?

Namnen är förvillande lika, men det kan få ekonomiska konsekvenser att blanda ihop kontona. Här får du veta varför du ska skaffa ett skogslikvidkonto för årets intäkter från skogen nu, och vänta med skogskontot till efter årsskiftet.

Three people walking in a forest

Sommaren är högsäsong för bedragare

Antalet bedrägerier mot företagare ökar. Bedragarna utnyttjar det faktum att sommarvikarier ofta har sämre koll på rutiner och säkerhet. 

– Bäst skydd har de som förstår riskerna, är vaksamma och har kontrollprocesser på plats, säger vår bedrägeriexpert Therese.

Två män står och jobbar vid ett skrivbord

Därför kan en tydlig företagskultur göra er till vinnare

Vill ni bli framgångsrika i er bransch? Ge bolaget en stark identitet – och bevara den i takt med att ni växer. 

– Kunderna kommer alltid att välja företag som har en tydlig kultur, säger Lizette Clasenius Kaj, sektorchef Retail & Healthcare hos oss på Swedbank.

Tips

Årets Spjutspetsföretag koras i Brunnby

De sex finalisterna utses under våren och presenteras löpande i tidningen Land Lantbruk. Vinnaren koras under Lantbruksdagarna i Brunnby 3-4 juli. I juryn ingår Anna Nilsson på Land Lantbruk, Filip Olsson på Ludvig & Co, Katarina Wolf i LRF Ungdomen och Jörgen Kennemar, företagarekonom hos oss på Swedbank.

Har du idéer kring miljön? Sök stöd från Klimatklivet

Nästa ansökningsomgång för 2024 är den 3-11 juni. Du kan söka investeringsbidraget för alla idéer som syftar till att minska belastningen på miljön. Ansvaret för Klimatklivet har Naturvårdsverket och landets länsstyrelser.

Följ prisutvecklingen på skogs- och lantbruksprodukter

Här hittar du varje månad en rapport över utvecklingen inom skogs- och lantbrukssektorn och en analys på makronivå.

Klimatpremie för lätta ellastbilar

Sedan den februari i år finns en klimatpremie för lätta lastbilar som drivs med el. Motsvarande klimatpremie finns sedan tidigare för vissa tunga lastbilar och miljöarbetsmaskiner.

Anslut ditt affärssystem kostnadsfritt

Nu kan du som har Fortnox eller Visma eEkonomi ansluta affärssystemet till oss på Swedbank kostnadsfritt fram till årsskiftet. Ordinarie pris för bankintegration är 750 kr/år.

Tidigare Bättre Affärer: Skog och lantbruk

Vill du läsa fler artiklar med inspiration och tips? Här hittar du alla tidigare nummer av Bättre Affärer: Skog och lantbruk.